Mentalism si mentalisti celebri

Mentalism si mentalisti celebri
Cuvantul "mentalist" este prezent mai des pe buzele noastre in acest an decat in trecuta, si asta de cand cu un show renumit de televiziune.

Dar ce este mentalismul si cine se poate numi mentalist?

Conform Wikipedia, mentalismul este un spectacol in care cei care il realizeaza, numiti mentalisti, par sa demonstreze abilitati mentale sau intuitive foarte dezvoltate. Spectacolele par sa includa telepatia, clarviziunea, prezicerea, presimtirea, telechinezia, capacitati de medium, control asupra mintii, memorie agera si matematica rapida. Hipnoza poate fi uneori folosita de asemenea in anumite momente.

Cei care practica mentalismul sunt numiti mentalisti si uneori sunt referiti ca fiind animator spiritist (o traducere aproximativa a termenului englezesc "psychic entertainer").

Pionierul mentalismul este Girolamo Scotto care a inceput, in jurul anilor 1570, sa practice un altfel de magie cu monede si carti de joc.

Si pentru ca am mentionat magia: exista vreo diferenta intre un magician si un mentalist?

Mentalistii in general nu includ in spectacolele lor de jocurile ale mintii trucuri "standard" de magie. Daca ar face acest lucru, ar exista o asocierea prea puternica intre magician si mentalist, si multi mentalisti sustin ca nu sunt deloc magicieni, fiind foarte vehementi in ceea ce priveste diferenta dintre cele doua discipline, afirmand ca mentalismul este o cu totul alta forma de arta decat magia.

Multi magicieni insa combina momente de jocuri ale mintii cu iluzii de magician, existand chiar trucuri "hibrid" numite "magie mentala": acest gen de trucuri era practicat de David Copperfield, David Blaine si The Amazing Kreskin.

Mentalisti celebri si televiziunea

Keith Barry este un mentalist si magician irlandez, nascut in 1976, care a devenit pasionat de magie la varsta de 14 ani, cand in maini i-a ajuns un exemplar al cartii "Magic for the Complete Klutz". In 2003, Keith si-a inceput cariera in televiziune cu show-ul "Close Encounters with Keith Barry", in anul 2010 incepand colaborarea cu Discovery Channel pentru seria "Deception with Keith Barry".

Patrick Jane il interpreteaza pe Simon Baker in serialul CBS care a debutat in anul 2008, numit "The Mentalist": Simon este personajul principal care devine consultant independent al Biroului de Investigatii din California, ajutand la rezolvarea crimelor si prinderea criminalilor gratie unui simt al observatiei foarte dezvoltat si folosindu-si deseori abilitatile sale de mentalist.

Christopher Nicholas Sarantakos, nascul in 1967, este mai bine cunoscut publicului dupa numele sau de scena: Criss Angel. El este un magician si iluzionist american, devenit celebru prin intermediul show-ului sau de televiziune "Criss Angel Mindfreak" si spectacolul de iluzii "Criss Angel Believe" realizat in colaborare cu Cirque du Soleil in Las Vegas.

Derren Brown, un englez nascut in 1971, este iluzionist, mentalist, pictor, scriitor si sceptic, devenit celebru datorita aparitiilor speciale in televiziune, productiilor sale, memoriei vizuale si seriilor de televiziune "Tricks of the Mind" si "Trick or Treat". De la prima aparitie pe sticla, cu "Mind Control" in anul 2000, Derren a devenit din ce in ce mai cunoscut pentru capacitatea lui de a citi mintea umana si pentru sinceritatea cu care afirma foarte clar ca nu are puteri paranormale, nici nu este clarvazator si nu are puteri telepatice.

 

Si in final, daca aveti curiozitate si vreti sa va amuzati cu prietenii, puteti invata cum sa pareti cititor de ganduri.

 

Imagine: Wikipedia

Taxonomy: