Cuscus din lumea araba

Couscous
Cuscusul este unul dintre acele feluri de mancare ce poarta semnatura lumii arabe. Este, de asemenea, bun si, prin urmare, s-a raspandit peste tot in lume, nu numai in statele arabe.

Sicilia, insula transformata in provincie araba inainte de sosirea normanzilor in anul 1100, a pastrat legatura cu vecinii lor din Africa de Nord, motiv pentru care in cartierele evreiesti cuscusul se numara printre felurile preferate de mancare ale sefarzilor, care s-au retras aici de frica inchizitiei spaniole (1400).

Ce este cuscusul?

Un gris (obtinut din faina de grau si derivate din grau) atent rehidratat prin frecarea intre palme in timp ce lucreaza lent un lichid in el, apoi aburit peste supa care arde la foc mic intr-un vas special cu fundul sita, astfel incat gaurile sa fie suficient de mici pentru a mentine boabele de gris. Sub blandul val de aburi, cuscusul se umfla, devenind mai usor de digerat.

Dupa ce a fost fiert, este servit in boluri individuale sau direct de pe un platou, impreuna cu o tocana, ce poate fi pe baza de carne sau de peste; sunt binevenite si sosurile, bineinteles.

O prezentare cu adevarat academica pentru un fel de mancare extraordinar, care a fost apreciat si de catre regina Elisabetta in timp ce lua masa la un restaurant evreiesc din Florenta, pe nume Couscussú.

Daca treceti vreodata prin Italia, nu ar fi o paguba de timp sa va notati urmatorul repere: Sinagoga din Florenta. Ei bine, alaturi de aceasta veti da si peste celebrul restaurant. Eventual, puteti vizita Sinagoga, iar mai apoi merge sase statii de la Piazza d'Azelio.

Una dintre variantele de cuscus siciliene se bazeaza foarte mult pe carnea de peste. Exista, de altfel, si "cuscus dolce" - pregatit de catre maicile de la Manastirea  Santo Spirito din Agrigento, care imbogatesc reteta cu o aroma de migdale tocate, ciocolata, zahar si o crema de fistic. Pino Correnti, autorul unei carti de bucate preparate in zona respectiva ("Il libro d'oro della cucina e dei vini di Sicilia"), aminteste de aceasta reteta misterioasa, despre care spune, laconic, ca nu poate fi realizata acasa.

Noi va propunem insa o reteta care poate fi realizata acasa - Cuscus cu fructe uscate sau Cuscus cu lamaie si pui: piept de pui fiert in zeama de lamaie si coaja de lamaie, amestecat cu cuscus fiert presarat cu sare - amestecul se lasa sa se intrepatrunda 10 minute si se serveste cald.

 

Imagine: Dan

Taxonomy: 
Vot: 
No votes yet
Copyright © 2011 - 2012 Viar Online Consulting SRL. Toate drepturile rezervate.
Contact si Publicitate: office [@] onna [punct] ro